| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Τυπολογίες μιας καντίνας

Page history last edited by Demetra Milona 13 years, 6 months ago

 

Η ταξινόμηση των διαφόρων τυπολογιών μιας καντίνας είναι μάλλον εύκολη, αν σκεφτεί κανείς ότι η ίδια η καντίνα αποτελεί την αποκορύφωση της πρακτικότητας και της ευκολίας. Και η μορφολογία της λοιπόν, έχει τις ίδιες αρχές.

Η καντίνα, ουσιαστικά, είναι ένα δωμάτιο. Εύκολα διακριτό, γιατί κινείται, δεν πάει όμως να είναι ένα δωμάτιο. Ξεκινάμε λοιπόν, με την πιο απλή και βασική μορφή που μπορεί ένα δωμάτιο να πάρει: ένα ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, ένα κουτί.

 

0

 

Και εφ’όσον σε αυτή την μορφή η επικοινωνία ιδιοκτήτη – πελάτη είναι μάλλον αδύνατη, η μορφή αυτή εξελίσσεται: ανοίγεται, και πάλι με την απλούστερη δυνατή μορφή, ένα παράθυρο.

 

1

 

Σημείωση: η αναφορά στις «απλούστατες» μορφές δεν γίνεται για χάριν ευκολίας, αντικατοπτρίζει όντως την πραγματικότητα. Όλες οι καντίνες, έχουν την απλούστατη δυνατή μορφή, χάριν της πρακτικότητας/χρηστικότητας, και (μέχρι στιγμής και ευρέως στο εμπόριο) το concept της «καντίνας- design» απλά δεν ισχύει.

Η ύπαρξη του παραθύρου όμως προκαλεί και πάλι την λογική μας: το ανοιχτό παράθυρο δεν μπορεί να είναι μια μόνιμη κατάσταση, τίθενται θέματα ασφάλειας.  Έτσι, ο προβληματισμός μεταφέρεται στις

 

ΤΥΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΜΙΑΣ ΚΑΝΤΙΝΑΣ

 

Τυπολογία 1: το «καπάκι»

Σε αυτή την μορφή, το άνοιγμα σφραγίζεται με την τοποθέτηση ενός «καπακιού», μιας επιφάνειας (συνήθως λαμαρίνα) η οποία είναι πλήρως αποσπώμενη από την κυρίως καντίνα. Βασικό μειονέκτημα της λύσης αυτής είναι η δυσκολία της αφαίρεσης του στοιχείου αυτού, λόγω βάρους και όγκου, η οποία πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση.

 

 

6 copy

 

6

 

Τυπολογία 2: η «τέντα»

Εδώ η επιφάνεια που σφραγίζει το άνοιγμα είναι πάλι ενιαία. Αυτήν τη φορά όμως είναι προσαρμοσμένη στην ίδια την καντίνα με μεντεσέδες στο πάνω μέρος της. Όταν ανοίγει, με τρόπο παρόμοιο με μια καταπακτή, μένει επάνω στην καντίνα, δημιουργώντας ένα είδος τέντας, πράγμα που την κάνει ιδιαίτερα πρακτική και δημοφιλή.

 

3 copy

 

3

 

Τυπολογία 3: η ανάποδη «τέντα»

Σύμφωνα και με την (εντελώς αυθαίρετη πρέπει να σημειωθεί) ονομασία της, η επιφάνεια λειτουργεί ακριβώς όπως και η προηγούμενη, με την βασική διαφορά πως οι μεντεσέδες βρίσκονται στο κάτω μέρος της, οπότε με το άνοιγμα ουσιαστικά «διπλώνει» επάνω στην καντίνα.

 

5 copy

 

5

 

Τυπολογία 4: τα «συρόμενα» στον άξονα χ

Σε αυτήν την περίπτωση, το άνοιγμα προσεγγίζεται σαν παράθυρο περισσότερο από όλες τις άλλες. Ουσιαστικά χρησιμοποιούνται δυο επιφάνειες, οι οποίες σύρονται προς τα έξω, ακριβώς όπως ένα κούφωμα αλουμινίου. Το μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι πως μειώνουν το μήκος του ανοίγματος. Παρολ’αυτά, αποτελούν μάλλον την πιο κοινή λύση.

 

2 copy

 

2

 

Τυπολογία 5: τα «συρόμενα» στον άξονα ψ

Τυπολογία σύμφωνη με τις αρχές τις προηγούμενης, με την διαφορά πως οι επιφάνειες δεν σύρονται οριζόντια αλλά κάθετα επάνω στην επιφάνεια της καντίνας. Με αυτόν τον τρόπο λύνεται το πρόβλημα της μείωσης του μήκους του «παραθύρου». Η λύση αυτή αποτελεί μια από τις πιο σπάνιες στην αγορά.

 

7 copy

 

7

 

Τυπολογία 6: το «συρόμενο καπάκι»

Εμφανής συνδυασμός προηγούμενων τυπολογιών, η λύση αυτή προϋποθέτει την χρήση μιας επιφάνειας η οποία σύρεται κάθετα προς τα κάτω. Παραλλαγή της με την επιφάνεια να σύρεται προς τα πάνω δεν χρησιμοποιείται, μάλλον λόγω του βάρους της επιφάνειας.

 

4 copy

 

4

για να δούμε αν τα καταλάβαμε... --->

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.