| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

The hitchhikers guide to the canteen network

Page history last edited by Demetra Milona 13 years, 7 months ago

Η καντίνα ή κυλικείο είναι κερδοσκοπική επιχείρηση με αντικείμενο την σίτιση. Μπορούν να βρίσκονται ακόμη και σε αυτοκινούμενα οχήματα ή ρυμουλκούμενα με αριθμό κυκλοφορίας. Άλλες φορές είναι κλειστές αγορές (κυλικεία), αυτές δηλαδή που βρίσκονται σε χώρους όπου δεν μπορούν να μετακινηθούν και τροφοδοτούν χώρους εργασίας . Γενικά οι καντίνες και τα κυλικεία προσφέρουν μια γρήγορη λύση στο φαγητό (ταχυφαγεία).

 

Το πρώτο πράγμα που θα συνειδητοποιήσεις όταν ξεκινήσεις να μελετήσεις τις καντίνες στην πόλη, είναι ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ καντίνες στην πόλη. Δηλαδή υπάρχουν, αλλά πρέπει να τις κυνηγήσεις. Πρέπει να τις ξέρεις, πρέπει να τις ψάξεις συνειδητά. Και η ιδιότητά τους αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι  η ουσιαστικότατη διαφορά τους από οποιοδήποτε άλλο ταχυφαγείο είναι το ότι έχουν ΡΟΔΕΣ.

 

Για να το θέσω ρομαντικά, η καντίνα μοιάζει να μην έχει ΑΝΑΓΚΗ την πόλη, τον αστικό ιστό για να λειτουργήσει. Μοιάζει σαν να χρειάζεται εσύ να την ψάξεις με τελείως διαφορετικό τρόπο από ότι θα έψαχνες ένα οποιοδήποτε άλλο μαγαζί.

 

Αναρωτιέμαι γιατί. Προφανώς, ΟΙ ΡΟΔΕΣ. Αν έχεις ρόδες, ποιο το νόημα του να μείνεις καθηλωμένος σε ένα σημείο, σωστά? Κι αν δεν μείνεις καθηλωμένος, πώς θα ξέρουν όλοι που είσαι ανα πάσα στιγμή?  Η αφελής μου σκέψη καταρρίπτεται με το που δημιουργείται: αν ίσχυε αυτό, οι καντίνες ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΠΕΛΑΤΕΣ (πέρα από τον περιστασιακό τυχερό που έτυχε να την βρει μπροστά του.)

 

Συμπέρασμα πρώτο: οι καντίνες ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ, όχι τόσο όσο ένα φορτηγάκι, αλλά σίγουρα περισσότερο από το τυροπιτάδικο της γειτονιάς.  :-)

 

 

Στις καντίνες σε παραλίες, συνήθως χορηγείται άδεια από τους δήμους και δεν ξεπερνούν τα 25 τ.μ. Στους όρους ενοικίασης είναι και η απομάκρυνση τους μετά το τέλος της σεζόν μίσθωσης. Στις συγκεκριμένες καντίνες απαγορεύεται και οποιαδήποτε παρέμβαση η οποία αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον. Απαγορεύεται οποιαδήποτε σταθερή κατασκευή ή κτίσμα. Οι καντίνες πρέπει να είναι αυτοκινούμενες ή ρυμουλκούμενες με αριθμό πινακίδας, να μην είναι στερεά συνδεδεμένες με το έδαφος ώστε να μπορούν να μετακινηθούν οποιαδήποτε στιγμή. Το μέγιστο πλάτος τους πρέπει να φτάνει περίπου τα 2,5 μ. και το μέγιστο μήκος περίπου τα 5 μ.

Για τις υπόλοιπες καντίνες υπεύθυνη αρχή για την αδειοθέτηση είναι η Νομαρχία και η αρμόδια ΔΟΥ μια και θεωρούνται κινητά καταστήματα.

 

Άρα οι καντίνες ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να κινούνται. Γιατί όμως? Ποια ανάγκη εξυπηρετεί ένα νομαδικό κατάστημα? Ο ορισμός του νομά: αυτός που μετακινείται από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τις εποχές αναζητώντας  τροφή. Η στην δική μας περίπτωση, ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ τροφή.

 

Οι πελάτες δηλαδή τελειώνουν, και η καντίνα τους ακολουθεί, όπως οι βοσκοί τα κοπάδια. Σαν ιδέα ακούγεται μάλλον ΙΔΙΟΦΥΗΣ.

Πρώτος συνειρμός: μεσαιωνικά κινούμενα καρναβάλια τσιγγάνων, με μικρά κάρα που περιείχαν όλο τους τον κόσμο.  Η ιδιότητα της μετακίνησης λοιπόν ορίζει και  το ΣΧΗΜΑ: όχι πολύ μεγάλες, όχι πολύ μικρές. Και σίγουρα όχι ιδιαίτερα αεροδυναμικές, αφού δεν θα χρειαστεί να πιάσουν μεγάλες ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ποτέ. Οι πελάτες δεν τρέχουν και τόσο. :-)

 

 

Τα προϊόντα που προσφέρουν οι καντίνες διαφέρουν και έχουν σχέση με την τοποθεσία που βρίσκεται η κάθε μια. Συνήθως διαθέτουν, σάντουιτς, σουβλάκια, hot-dogs, σφολιατοειδή, αναψυκτικά, νερά και ορισμένες περιοδικά και τσιγάρα.

 

Η καντίνα με λίγα λόγια είναι το υπέρτατο ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ σε συνδυασμό με το γρηγορότερο ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ. Η χαρά του ξενύχτη, η ελπίδα του φορτηγατζή και η ευχάριστη έκπληξη του ταλαιπωρημένου ταξιδιώτη. Η μέση καντίνα δουλεύει 24 ώρες για να εξυπηρετήσει όλα τα γούστα και όλο το φάσμα ΗΛΙΚΙΩΝ. Και ΟΡΕΞΕΩΝ. :-)

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.